Vippi on nopea ja helppo tapa hakea lainaa

Vippillä tarkoitetaan useimmiten pikavippiä. Lyhytkestoista lainaa, jonka saa nopeasti ja se maksetaan pois nopeasti. Vipillä voidaan myös tarkoittaa samankaltaista lainatuotetta joustoluottoa.
vippi
ege
ege
Korkoprosentti
20%
Ikäraja
20 vuotta
Takasinmaksu
1 - 12 kk
Lainasummat
300 - 2000 €
credigo
credigo
Korkoprosentti
20%
Ikäraja
20 vuotta
Takasinmaksu
1 - 12 kk
Lainasummat
300 - 2000 €
vivus
vivus
Korkoprosentti
20%
Ikäraja
20 vuotta
Takasinmaksu
1 - 12 kk
Lainasummat
300 - 2000 €
ferratum
ferratum
Korkoprosentti
21.94%
Ikäraja
21 vuotta
Takasinmaksu
3 - 54 kk
Lainasummat
1 - 2000 €
limiitti
limiitti
Korkoprosentti
29.6%
Ikäraja
18 vuotta
Takasinmaksu
1 - 36 kk
Lainasummat
100 - 2000 €
credit24
credit24
Korkoprosentti
29.97%
Ikäraja
19 vuotta
Takasinmaksu
3 - 36 kk
Lainasummat
50 - 4000 €
banknorwegian
banknorwegian
Korkoprosentti
29.97%
Ikäraja
23 vuotta
Takasinmaksu
3 - 36 kk
Lainasummat
50 - 4000 €
bluefinance
blue finance
Korkoprosentti
30.6%
Ikäraja
20 vuotta
Takasinmaksu
1 - 44 kk
Lainasummat
100 - 5000 €

Sisällysluettelo

Vippi on käytännössä pikavippi

Erilaisia vippejä, eli pikavippiä ja joustoluottoa yhdistää se, etteivät ne kuulu perinteisten pankkien lainavalikoimiin, vaan niitä myöntävät erilaiset tähän keskittyneet lainayritykset ja rahalaitokset. Hakeminen on helppoa. Hakemus täytetään lainaa tarjoavan yrityksen nettisivuilla ja se allekirjoitetaan verkkopankkitunnuksilla. Luottolaitos tarkistaa tämän jälkeen hakijan luottotiedot ja tekee arvion maksukyvystä. Tämän jälkeen rahat maksetaan tilille. Käytännössä rahat on mahdollista saada tilille jopa 15 minuutissa. Ennen kuin vipit yleistyivät, rahaa lainattiin ystäviltä tai sukulaisilta. Nykyään myös tämän kaltaista vertaislainausta tehdään netissä, mutta summat ovat tyypillisesti pikavippejä suuremmat. Toinen vaihtoehto oli käyttää luottokortteja, mutta niissä on yleensä melko korkeat kulut. Pikavippi sopii korvaamaan ystäviltä tai sukulaisilta lainaamisen, sekä tarjoaa hyvän vaihtoehdon myös luottokortille, koska rahat saa helposti ja nopeasti suoraan tilille. Vippiä voi tyypillisesti hakea 10-1000€ ja monet luottoa tarjoavat yritykset antavat asiakkaan valita itse summan heidän tarjoamissaan rajoissa. Takaisinmaksuaika on tyypillisesti muutamasta päivästä yhteen kuukauteen, eli laina-aika on lyhyt. Jotkut luottolaitokset tarjoavat myös pidempiä sopimuksia, mutta nämä ovat vielä melko harvinaisia.

Ferratum

Tutustu lainapalveluun ferratum

Ferratum tarjoaa uusille asiakkailleen korotonta ja kulutonta vippiä 30 vuorokauden maksuajalla. Tämän korottoman ja kuluttoman vipin voi saada Ferratumilta jopa 2000 euroon asti. Laina-aika on aina 30 vuorokautta ja jos vipin maksaa takaisin tänä aikana ei korkoa tai muita kuluja tule. Jos vippiä ei maksa takaisin 30 vuorokauden aikana, muuttuu se Ferratumin normaalin hinnaston mukaiseksi lainaksi, jonka todellinen nimellinen vuosikorko on 103,42%.

Suomilimiitti

Tutustu lainapalveluun suomilimiitti

Tällä hetkellä markkinoiden suurin koroton ja kuluton vippi löytyy Suomilimiitiltä. Suomilimiitti tarjoaa jopa 2000 euron vippiä, joka on koroton ja kuluton jos koko lainasumman maksaa takaisin nostoa seuraavan kuun loppuun mennessä. Tämä laina on tililuottotyyppinen laina, eli Suomilimiitti myöntää lainan 2000 euron luottorajalla ja kuluja syntyy vasta kun ensinoston jälkeen tekee uusia nostoja. Jos Suomilimiitin muita lainatuotteita vertaillaan, on se hinnoiltaan Suomen lainan tarjoajien keskiarvoa. Korotonta ja kulutonta vippiä voi Suomilimiitiltä hakea, jos on täyttänyt 21 vuotta ja on Suomen Kansalainen. Suomilimiitti palvelee joka päivä kello 8-22 välisenä aikana.

Ferratum tarjaa myös vanhoille asiakkailleen aika ajoin vippejä normaalia hinnastoaan halvemmilla hinnoilla. Ferratumin vippiä, tuote nimeltään Ferratum Joustava, voivat hakea 25 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

Ferratumilla on tarjolla myös pidempiaikanen lainatuote nimeltään Ferratum Plus. Tätä Ferratum Plus lainaa voivat hakea 25 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset. Ferratum Plus on kiinteällä 1-3 vuoden laina-ajalla oleva kulutusluotto ja sitä on mahdollista saada 2050-5000 euroa. Vivus

Vivus tarjoaa korotonta ja kulutonta 50-400 euron vippiä uusille asiakkailleen. Kuten muidenkin korottomien ja kuluttomien ensilainojen kanssa, myös Vivuksen myöntämä laina tulee maksaa pois 30 vuorokauden sisällä, jotta siitä ei koituisi muita kuluja hakijalle. Vivuksen tarjoama vippi on aina enintään 400 euroa. Kun tämän vipin on maksanut takaisin, voi hakea uutta lainaa aina 2100 euroon asti. Suuremmissa lainoissa Vivus ei ole halvin tarjoaja mutta ei myöskään kallein joten sitä voidaan pitää varteenotettavana vaihtoehtona. Vivus tarjoaa vippiä kaikille 20 vuotta täyttäneille Suomen kansalaisille.

Limiitti

Tutustu lainapalveluun limiitti

Limiitti.fi tarjoaa uusille asiakkailleen 50 - 300 € vippiä ilman kokoa ja kuluja keskimäärin 30 vuorokaudeksi. Korottoman laina-ajan pituus riippuu siitä, missä vaiheessa kuuta laina haetaan. Sekä uusien että vanhojen asiakkaiden on mahdollista myös hakea Limiitiltä 2000 euron joustoluottoa. Lainaa voi lyhentää joko minimierissä tai maksaa koko summa pois kerralla. Palvelusta voivat hakea lainaa 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset. Lainapalvelu on avoinna viikon jokaisena päivänä, tarkemmat ajat voit halutessasi tarkistaa Limiitti.fi sivustolta.

Eurolimiitti

Tutustu lainapalveluun eurolimiitti

Eurolimiitti on huhtikuussa 2016 avattu lainapalvelu, jonka vippituote uusille asiakkailleen on 10 - 500 € laina täysin ilman kuluja 30 vuorokaudeksi. Eurolimiitillä vippi on muodoltaan joustoluotto.

Vanhojen sekä myös uusien asiakkiden on mahdollista hakea Eurolimiitiltä joustoluottoa 3000 € luottorajalla. Korko Eurolimiitillä on varsin kilpailukykyinen, sillä se veloittaa korkokuluja 5,99 % kuukaudessa. Ensimmäinen kuukausi on aina koroton, ja tämä koskee myös vanhoja asiakkaita, eli jos vanhana asiakkaana hakee kuukaudeksi lainaa, tarvitsee maksaa vain nostokulut. Nostokulut Eurolimiitillä ovat 15 % lainattavasta summasta. Eurolimiitin lainoja voivat hakea kaikki 21 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

Hyviä vippiyrityksiä

Bank Norwegian

Tutustu lainapalveluun banknorwegian

Bank Norwegian on tullut Suomen markkinoille vuonna 2016 tullut lainapalvelu, josta on mahdollista saada vippi 1000 eurosta aina 60 000 euroon asti. Bank Norwegian on suosittu vippiyritys, koska sen lainanmyöntämisprosentti on melko korkea. Bank Norwegian tarjoaa myös mahdollisuutta lainojen yhdistämiseen. Bank Norwegianin vipissä summa ja laina-aika ovat aina kiinteät. Toki lainan voi halutessaan maksaa takaisin koska vaan. Nimellinen vuosikorko Bank Norwegianilla on 8,99 - 22,49 prosenttia riippuen lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta. Hakemuksen voivat tehdä kaikki 23 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset, joilla ei ole maksuhäiriömerkintöjä ja jotka ovat hoitaneet raha-asiansa moitteettomasti.

Credit24

Tutustu lainapalveluun credit24

Credit24 tarjoaa joustoluottoa nimellä Joustolimiitti. Credit24 tarjoaa Joustolimiittiään 100-4000 euron välillä, riippuen lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta. Luonnollisesti mitä pienempää lainaa hakee, sen varmemmin sen saa. Myös Credit24 houkuttelee uusia asiakkaita tarjoamalla ensimmäisen kuukauden koroitta ja kuluitta. Maksuaikaa Credit24 tarjoaa 1 - 36 kuukauden välillä. Minimikuukausierä riippuu siitä, kuinka suuren lainan ottaa. Credit24 tarjoaa yhtä markkinoiden pienimmistä minimieristä. Takaisinmaksuaika on joustava ja se määräytyy sen mukaan kuinka paljon lainaa lyhennät kerralla.

Credit24 palvelun nostoprovisio on 2,95 – 6,96 prosenttia, mutta ensimmäinen nosto on ilmainen ja provisio veloitetaan vasta myöhemmistä nostoista. Nostoprovisio on kuitenkin aina vähintään 5 euroa. Credit24 lainojen nimellinen vuosikorko on 40,56 ja 49,80 prosentin välillä. Uusille asiakkaille ensimmäinen kuukausi on koroton ja kuluton. Todellinen vuosikorko vaihtelee lainan summasta ja takaisinmaksuajasta riippuen. Esimerkkinä 1500 euron laina, joka maksetaan takaisin 12 aikana todellinen vuosikorko on 50,2 prosenttia.

Credit24 myöntää lainaa 19 vuotta täyttäneille Suomen kansalaisille, jotka ovat hoitaneet raha-asiansa moitteettomasti. Muita vaatimuksia on henkilökohtainen kännykkäliittymä ja suomalainen pankkitili. Lainaa voi hakea ympäri vuorokauden ja rahaa maksetaan tilille 8 – 22 välisinä aikoina.

Jos olet jo hyödyntänyt kaikki yllä mainiutut korottomat vipit ja tarjoukset tai tarvitset vippiä pidemmällä maksuajalla, suosittelemme tutustumaan alla oleviin vippejä tarjoaviin yrityksiin. Nämä lainan tarjoajat ovat mielestämme hyviä, koska ne tarjoavat kilpailukykyiset hinnat ja mahdollisuus saada vippi on parempi, kuin muilla toimijoilla toimijoilla, joita emme tässä maininneet. Lisäksi tällä listalla olevat toimijat ovat saaneet hyvää palautetta asiakkailta, jotka ovat vippejä kyseisitä yrityksistä ottaneet.

Laina.fi

Tutustu lainapalveluun lainafi

Laina.fi tarjoaa joustoluottoa 2100 - 5000 euron nostorajalla. Laina.fi kutsuu joustoluottoaan nimellä Käyttölaina. Nostoprovisio Käyttölainassa on 12,5 % nostettavasta summasta ja lainan voi maksaa takaisin joko isommissa tai pienemmissä erissä. Lainaa maksettaessa minimilyhennys on 10 prosenttia jäljellä olevasta lainasaldosta, kuitenkin aina vähintään 50 euroa kuukaudessa ja enintään 300 euroa kuukaudessa. Vuotuinen nimelliskorko on 29 - 39 prosenttia ja todellinen vuosikorko joustoluotolle on korkeintaan 77,02 prosenttia. Laina-aika riippuu takasin maksettavien lyhennyserien suuruudesta ja lainan kokonaissummasta. Laina.fi tarjoaa joustoluottoa 20 vuotta täyttäneille suomalaisille, joilla on vakituiset tulot, luottotiedot kunnossa sekä suomalainen pankkitili ja verkkopankkitunnukset.

Everyday.fi

Tutustu lainapalveluun everyday

Everyday tarjoaa joustoluottoa aina 2000 euroon asti ja lainapäätös luvataan jopa 15 minuutissa. Nostetun lainan voi maksaa takaisin joko kerralla seuraavan kuun loppuun mennessä tai pienemmissä erissä. Jos joustoluotto maksetaan kerralla takaisin, ei luotosta aiheudu muita kuluja kuin 15 prosentin nostoprovisio. Erissä maksettaessa minimilyhennys on 10 prosenttia nostetun lainan määrästä, kuitenkin vähintään 20 euroa. Erissä maksettaessa Everydayn kuukausikorko on melko edullinen, vain 5 prosenttia. Palvelussa ei ole aloitusmaksuja tai kuukausittaisia tillinhoitomaksuja. Luottosopimuksen hakeminen ja tekeminen on ilmaista ja kuluja tulee vasta kun rahaa nostetaan luottotililtä. Everyday maksaa lainoja tilille joka päivä klo 8 - 22 välisenä aikana.

Everyday joustoluottoa voi hakea 21 vuotta täyttäneet suomalaiset, joilla on luottotiedot kunnossa ja joilla on käytössään henkilökohtainen matkapuhelinliittymä.

Suositut vippisummat

100 euron ja 200 euron vipit ovat ehdottomasti yleisimmät. Näitä haetaan noin kaksi kertaa enemmän kuin muita vippejä yhteensä. Muita suosittuja vippien summia ovat 300 euroa, 400 euroa, 500 euroa ja näiden lisäksi 1000 euron vippi. Myös suurempien kuiten 2000 euron vippien etsimiseen liittyvät haut ovat lisääntyneet, mikä kertoo siitä, että ihmiset kuluttavat nykyään enemmän rahaa.

100 - 400 €

Seuraavat vippejä myöntävät yritykset tarjoavat uusille asiakkaille 100 - 400 euron VIPPIÄ korottomasti ja kuluttomasti: Suomilimiitti , Eurolimiitti sekä Vivus. Näiden lisäksi Ferratumilta ja Limiitiltä on uusien asiakkaiden mahdollista hakea ilmaista vippiä aina 300 euroon asti. Näistä aiemmin mainituista toimijoista pisimmän laina-ajan tarjoaa Suomilimiitti, jolla laina-aika on mahdollista olla jopa kaksi kuukautta. Suomilimiitille laina tulee maksaa takaisin viimeistään vipin nostosta seuraavan kuun loppuun mennessä. Vippiä voivat hakea kaikki vähintään 21 vuotta täyttäneet suomalaiset, joiden luottotiedot ovat kunnossa.

Toiseksi pisimmän 100 - 400 € vipin myöntää yksi tunnetuimmista vippejä tarjoavistaa yrityksistä, eli Vivus. Vivus myöntää vipin uusille asiakkaille on 30 vuorokaudeksi ja lisämaksusta laina-aikaa voi pidentää tarvittaessa. Vivuksella hakijan tulee olla vipin saadakseen vähintään 20 vuotta täyttänyt. Lisäksi luottotietojen tulee olla kunnossa, kun muidenkin vippejä tarjoavien yritysten tapauksessa.

Limiitti.fi tarjoaa vippiä melkein samoilla ehdoilla pikavippiä kuin Vivus, mutta Limiitiltä lainaa voivat hakea jo 18 vuotta täyttäneet. Ferratumilla laina-aika on korottomalle vipille 7 - 30 vuorokautta, riippuen lainattavasta summasta. Ferratumilla vipin saadakseen tulee olla 20 vuotta täyttänyt.

Eurolimiitti näistä palveluista uusin. Se tarjoaa korottoman vipin uusille asiakkaille 30 vuorokaudeksi. Vippiä voivat hakea kaikki 21 vuotta täyttäneet. Jos olet valmis maksamaan korkoa vipille, on yksi edullisimmista vaihtoehdoista Credit24. Esimerkkinä 400 € vipin saa 22 euron kuluilla jopa 2 kuukaudeksi. Credit24 on kuluttajalle selkeä vaihtoehto, sillä se ei peri uusilta asiakkailta koron lisäksi mitään ylimääräisiä kuluja ja vipin kokonaiskustannukset näkee heti sitä haettaessa.

500 €

Korottomissa ja kuluttomissa 500 euron vipeissä on muuten samat tarjoajat, paitsi Vivus, joka ei myönnä uusille asiakkaille ollenkaan yli 400 euroa. Myös lainaehdot ovat vippiyrityksillä lähestulkoon samat: pisin laina-aika on Suomilimiitillä ja lyhin Eurolimiitillä. Suomilimiitti ja Eurolimiitti myöntävät vippejä 21 vuotta täyttäneille suomalaisille. Jos vipistä on valmis hieman maksamaan, nousee Credit24 hyvöksi vaihtoehdoksi. Heiltä saa esimerkiksi 3 kuukaudeksi vipin 36 € kokonaiskuluilla.

1000 €

1000 euron vipeissä on vain yksi tarjoaja, jolta löytyy koroton ja kuluton vippi: Suomilimiitti. Lainaehdot ovat täysin samat kuin pienemmissä vipeissä ja laina tulee maksaa takaisin seuraavan kuun loppuun mennessä.

Myös Credit24 tarjoaa 1000 euron vipeissä kilpailukykyisen hinnan pidemmillä laina-ajoilla. Esimerkkinä puoleksi vuodeksi 1000 euron vipin saa 126 euron kokonaiskuluilla. Maksuajaksi voi valita 1 - 36 kuukautta ja vipistä aiheutuvat kulut määräytyvät suoraan laina-ajan mukaan.

2000 €

2000 euron vipeissä Credit24 on parhaimpia vaihtoehtoja lyhyillä laina-ajoilla. Esimerkkinä yhden kuukauden ajaksi Credit24 myöntää 2000 euron vipin vain 71 € kuluilla. Pidemmillä laina-ajoilla edullisemmaksi tulee esimerkiksi Euroloan, jonka 2000 euron vippi maksaa puolen vuoden laina-ajalla 179 euroa. Muita suositeltavia 2000 euron vippejä pitkällä maksuajalla ovat muun muassa seuraavien toimijoiden tarjoavat vipit: Cashbuddy, Credigo, Halino ja Ostosraha.

Vippiä ilman vakuuksia

Vippi on laina, johon et tarvitse esimerkiksi toista henkilöä tai omaisuutta vakuudeksi. Miltei kaikki vipit ovat lainoja, joissa et tarvitse vakuuksia. Tässä yhteydessä pitää muistuttaa, että myös vippia hakiessa tulotaso pitää todistaa. Kaikki vippejä myöntävät yritykset vaativat tänä päivänä todistuksen tuloistasi.

Vakuudellinen laina on esimerkiksi pankista haettava asuntolaina. Asuntolainassa pääsääntöisesti itse asunto toimii vakuutena osalle lainasummasta tai koko lainalle. Jos et jostain syystä pysty maksamaan asuntolainaa takaisin, siirtyy vakuus pankille, eli tässä tapauksessa asunto. Vakuutta voidaan siis pitää lainanantajan turvana tapauksissa, joissa lainaaja ei pysty maksamaan lainaansa takaisin.

Vakuudeton pikavippi on kalliimpaa

Jos vippiä tarjotaan ilman vakuuksia, kuten useissa pikavipeissä näin on, ottaa yritys suuremman riskin vipin takaisinsaamisen suhteen. Tämä aiheuttaa sen, että lyhytaikaisille lainoille halutaan suurempi korko johtuen riskistä. Ikävä kyllä kaikki eivät maksa vippejä takaisin ja tästä syntyy lainojen tajoajille luottotappioita, eli toisin sanoen niille aiheutuu kustannuksia. Jos kaikki lainaajat maksaisivat aina lainansa takaisin, olisi yrityksillä pienempi riski lainata rahaa ja ne voisivat ja olisivat samalla halukkaita lainaamaa rahaa pienemmällä korolla.

Osalle esittelemistämme yrityksistä on mahdollista tarjota myös vakuuksia vipille. Tällöin vipin saa edullisemmalla korolla. Vakuudellisen lainan hakeminen tosin saattaa kestää hieman pidempään, koska yritykset joutuvat tarkistamaan vakuuksien olemassa olon ja arvioimaan niiden arvon.

Vakuudet

Vakuudeksi käy kiinteä omaisuus, esimerkiksi auto tai asunto. Ehdottomasti yleisin takauksen muoto varsinkin netistä haettaviin lainoihin on henkilötakaus. Henkilötakaus tarkoittaa sitä, että toinen henkilö takaa lainasi. Jos et maksa lainaa takasin siirtyy maksu vastuu takaajalle. Henkilötakaajan tiedot tarkistetaan ja luonnollisesti hänen luottotiedot ja maksukyky tulee olla kunnossa. Henkilötakaus on tästä syystä myös lainan takaajalle riski, joten kannattaa miettiä tarkoin kannattaako toisen lainaa taata.

Vakuudeksi käy myös kiinteä omaisuus, kuten auto tai kiinteistöt. Vakuudeksi voi antaa myös ihan rahaa tai arvopapereita. Tässä kannattaa kuitenkin huomioida, että tätä vakuudeksi annettu omaisuus siirtyy lainan myöntäjän haltuun. Lainan myöntäjä ei kuitenkaan saa tehdä sillä mitään muuta kuin pitää hallussa.

Asuntoa voi tyypillisesti käyttää vakuutena moneenkin lainaan, jos siinä on vapaata vakuutta jäljellä. Vapaa vakuus tarkoittaa sitä osuutta asunnon arvosta, joka ei ole vaikkapa asuntolainan vakuutena. Kun asuntolainaa maksaa pois, vapautuu sitä mukaa asunnosta vakuutta käytettäväksi vaikkapa muille lainoille.

Myös kesämökki käy vakuudeksi lainalle. Muita kuin vakituisessa asuinkäytössä olevia asuntoja vakuutena käytettäessä lainan myöntäjä yleensä arvottaa vakuuden pienemmällä hinnalla kuin sen myyntihinta olisi. Tämä johtuu vain siitä, että lainan myöntäjä haluaa mahdollisessa myyntitapauksessa päästä mahdollisimman helpolla.

Kuinka nopeasti vipin saa

Rahat saa heti yleensä todella nopeasti. Vipit ovat nopein tapa saada rahat tilille. Nopeimmillaan rahat saa 15 minuutin kuluessa hakemuksesta. Lainahakemus täytetään netissä ja sen käsittely tapahtuu luotonantajan aukioloaikojen puitteissa heti, jopa alle tunnissa. Useimmissa tapauksissa rahat saa joka tapauksessa saman päivän aikana tilille. Siirtoaika riippuu myös pankistasi. Monissa muissa luottotuotteissa, kuten kulutusluotoissa ja vertaislainoissa käsittelyajat ovat pidemmät.

Vaatimukset vipin saamiseksi ovat löyhemmät kuin monien muiden lainatuotteiden. Siitä huolimatta on hakijan täytettävä tietyt kriteerit, jotta lainan voi saada. Tällä pyritään estämään hakijaa liialta velkaantumiselta sekä suojaamaan luottoa tarjoavaa yritystä siltä, etteivät lainoja saavat henkilöt maksa niitä takaisin. Jokaisella lainoja myöntävällä yrityksellä kriteerit lainan myöntämiseksi vaihtelevat, mutta pääsääntöisesti nämä kriteerit ovat samansuuntaiset jokaisella yrityksellä.

Tyypillisesti vipin saadakseen hakijan täytyy olla 18-vuotta täyttänyt ja hänen tulee asua Suomessa vakituisesti. Ikäraja voi vaihdella eri yritysten välillä muuta yleensä se on noin 18-20 vuotta. Markkinoilta löytyy runsaasti yrityksiä, jotka tarjoavat vippejä myös 18-vuotiaille, joten täysi-ikäiset löytävät kyllä sopivan vipin halutessaan. Jotkut lainoja myöntävistä yrityksistä käyttää myös yläikärajaa, joka yleensä liikkuu 65-80 vuoden välillä. Tälläkin pyritään varmistamaan hakijan mahdollisuus maksaa laina takaisin.

Vippien, kuten kaikkien muidenkin lainatuotteiden yleisiin kelpoisuusvaatimuksiin kuuluu, että hakija on hoitanut raha-asiansa kunnolla. Käytännössä tätä valvotaan luottotietojen tarkistamisella, ja lainaa ei myönnetä jos luottotiedoista löytyy merkintöjä. Monet vippejä myöntävät yritykset tarkistavat myös niin sanotut positiiviset luottotiedot. Tämä tarkoittaa sitä, että yritykset ilmoittavat henkilöiden lainojen määrän yhteiseen rekisteriin, josta mikä tahansa luottoa tarjoava yritys voi tarkistaa kuinka paljon hakijalla on ennestään lainaa. Tällä pyritään estämään hakijoiden ylivelkaantumista. Omat luottotiedot voi myös tarkistaa netistä jos ei ole varma mitä merkintöjä siellä näkyy. Lainaa hakiessa pyydetään poikkeuksetta lupaa luottotietojen tarkistamiseen ja jos lupaa ei anna, ei lainaa myöskään myönnetä. Jos luottoluokitus on hyvä saa pikavipin pääsääntöisesti heti, mutta jokaisen lainaa tarjoavan yrityksen tapa muodostaa kuva hakijasta on yksilöllinen.

Vippi tulevaisuudessa

Viime aikoina on käyty keskustelua, onko vipillä tulevaisuutta koska niiden sääntely kiristyy. Todennäköisesti alan suurimmat toimijat jatkavat toimintaansa ja tarjoavat palveluitaan tulevaisuudessakin. Vippien saatavuuden rajoittaminen ei välttämättä ole paras vaihtoehto ihmisten velkaantumisen ehkäisemiseen. Rahaa haetaan joka tapauksessa tarpeeseen ja jos ei olisi vippejä, raha haettaisiin jostain muualta esimerkiksi lainattaisiin ystäviltä tai sukulaisilta.

Tulevaisuudessa vippien lukumäärät voivat vähentyä, mutta vastaavasti lainasummat tulevat varmasti kasvamaan. Jo nyt suurin osa vippiä tarjoavista yrityksistä tarjoaa myös yli 2000 € lainoja. Ennen lain voimaan tuloa tämä oli hyvin harvinaista. Pankit ovat puhuneet paljon vippien, kuten pikavipin ja vakuudettomien joustoluottojen kieltämisen puolelta, koska ne vievät heiltä asiakkaita. Todellisuushan nimittäin on, että vipit ovat monesti kokonaiskulut huomioiden edullisempaa lainaa kuin pankista myönnetty kulutusluotto.

Pikavippi vai kulutusluotto?

Tuotteina joustoluotto ja pikavippi ovat erilaisia ja tarkoitettu erilaiseen rahantarpeeseen. Pikavippin saa nopeasti tilille ja se pääsääntöisesti maksetaan myös nopeasti pois. Joustoluotto taas on summaltaan suurempi ja sen voi tarpeen mukaan maksaa erissä pois. Pikavippi on usein kertaluonteinen ja joustoluotto jää lainan hakijan käyttöön ja sitä voi nostaa myöhemminkin tarpeen mukaan.

Kannattaakin miettiä kumman tyyppistä lainaa tarvitsee. Haluaako lainan ehdottomasti maksaa heti pois vai voisiko olla hyödyllistä, että laina jää myös myöhemmin valmiiksi odottamaan. Sekä pikavippejä, että joustoluottoja on erilaisia ja kummankin tyyppisiä lainoja kannattaa vertailla ja se onnistuu parhaiten lainavertailun kautta.